Old school & New school

Old school

Old School is de tattoo stijl van de beginjaren, waarin gebruikt wordt gemaakt van stevige lijnen, felle kleuren en eenvoudige afbeeldingen.

We kennen deze stijl voornamelijk van de zeemannen, ruige bonken die er opuit trokken om de zeeën te bevaren en de wereld te zien. Als ze thuis kwamen, hadden ze niet alleen veel verhalen te vertellen, velen konden ook trots een permanent kunstwerkje laten zien dat ze ergens in een ver land op hun arm hadden laten zetten. Een tatoeage. Een doorboord hart, een anker of wulpse dame op arm of borst, een blijvend onderhuids souvenir dat verhaalde over bevaren zeeën, bezochte havens, bijgeloof en eenzaamheid.

Veel van die zeemanstatoeages zijn uitingen van geloof, bijgeloof en symboliek.

Een windroos of zwaluw voor de juiste koers of de eerste vijfduizend zeemijlen; de Griekse god van de zee Poseidon vanwege het passeren van de evenaar; een afbeelding van een geisha, draak of hoelameisje stond voor een exotisch bezoek; een haan op de rechtervoet beschermde tegen de verdrinkingsdood.

In de Amerikaanse marine waren tatoeages van naakte dames taboe. Wie in dienst kwam, liet eerst keurig een badbak over zijn pin-up tatoeëren. Vanaf de jaren vijftig hebben tatoeëerders zich laten inspireren door Azië. Zo ontwierpen ze steeds meer draken en slangen.Hoewel deze stijl eigenlijk nooit echt is weggeweest, wordt ze nu weer nieuw leven ingeblazen, mede onder invloed van de 50-er jaren die weer helemaal in opkomst zijn.

Hartjes, ankers en zwaluwen lijken een comeback gemaakt te hebben en niet alleen onder de zeelui en motorrijders.

Veel vrouwen kiezen vandaag de dag voor een Old School tattoo op de rug of borst en steeds meer mannen gaan voor de Sailor Jerry tatoeages op de onderarmen.

New school

New School is een nieuwe stroming die duidelijk is afgeleid van Old School. Er wordt gebruik gemaakt van dezelfde vette lijnen en heldere kleuren, maar de afbeeldingen zijn grotesker en doen soms surrealistisch aan.

Deze tattoo stijl kan je een beetje vergelijken met graffiti kunst: groot, vet en op een leuke manier ook een beetje verknipt.

Voor wie van deze stijl houdt, in onze studio hebben we schitterende prenten met prachtige New School ontwerpen. Kom gerust eens een kijkje nemen in onze boeken.