Hygiene en steriliteit

Steriliteit en hygiëne zijn een absolute vereiste voor het verantwoord plaatsen van een tattoo of piercing. Wij van onze kant doen er dan ook alles aan om er voor te zorgen dat er 100% steriel gewerkt wordt en de vereiste hygiënerichtlijnen in acht genomen worden.

Wij werken enkel en alleen met goedgekeurde inkt en kleuren. Steriliseren gebeurt volledig automatisch met een voor en na vacuüm autoclave sterilisator, klasse b. De gesteriliseerde naalden worden enkel in jouw bijzijn uit hun verpakking gehaald en daarna in de machines gemonteerd en na eenmalig gebruik weer professioneel verwijderd en afgevoerd. 

 

Werkvergunning Nederlandse Gemeentelijke en Geneeskundige Gezondheidsdienst (GG&GD)

Sinds 1 juni 2007 is een nieuwe hygiëne wetgeving van kracht. Het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid heeft hygiënerichtlijnen opgesteld waaraan tatoeëerders zich moeten houden. De GG&GD en Voedsel Waren Autoriteit zijn het controlerend orgaan die een keer per 2 jaar de tattoo studio aan een grondige controle onderwerpen.  

Tijdens deze controle houden gezondheidsinspecteurs toezicht terwijl er een tattoo en een piercing geplaatst worden bij een klant. Er wordt gekeken of de tattoo en piercing op een deskundige wijze geplaatst worden, en of de richtlijnen met betrekking tot hygiëne gerespecteerd worden. Verder wordt er gekeken naar de inrichting van de studio, de apparatuur, de werkwijze van de tatoeëerder en de reiniging (steriliseren). Tevens worden alle toestellen en interne hygiënereglementen aan een nauwkeurig onderzoek onderworpen.

Voor meer informatie verwijzen we je graag naar de website van het Landelijk Centrum Hygiëne, http://www.lchv.nl.

Rising Sun is sinds 1 juni 2007 in het bezit van de in dat jaar verplicht geworden werkvergunning.

Wat mag je van ons verder op het vlak van hygiëne verwachten:

 • Alles wordt in jouw bijzijn klaargezet en -gemaakt:
 • De naalden en buizen zijn voor jou individueel verpakt en gesteriliseerd; op het sterilisatiezakje zit een vlakje dat tijdens het steriliseren moet verkleuren.
 • De buizen en naalden worden op en in de machine gemonteerd met handschoenen. Er wordt gebruik gemaakt van wegwerp materiaal, verfcupjes, scheermes en plastic zakjes. Deze plastic zakjes worden over alles gedaan wat tijdens het tatoeëren met de handschoenen aangeraakt wordt en niet gesteriliseerd of weggegooid kan worden, zoals spuitfles, clipcord, knop transformator, lamp en soms zelfs de machine.
 • Verfcups worden niet bijgevuld. Indien er meer inkt nodig is, worden er nieuwe verfcups gebruikt.
 • Zalf (of vaseline) die gebruikt wordt, komt uit een eenpersoons verpakking.
 • Wij zorgen er voor dat wij tijdens het tatoeëren geen andere zaken met onze handschoenen aanraken. Roken, drinken en eten zijn uiteraard om hygiënische redenen uit den boze.
 • Na het tatoeëren wordt je nieuwe aanwinst verzorgd met zalf ( witte zuurvrije vaseline ) en verbonden met steriel gaas of een wondspray; deze zalf moet ook weer uit een eenpersoons verpakking komen.
 • Na jou wordt alles weggegooid of grondig schoongemaakt met behulp van een desinfecterend middel.

Waar moet je zelf op letten en aan denken:

 • Zorg dat je niet onder invloed bent van drank en/of drugs, dit maakt je bloed dunner. Je bloedt dus meer, waardoor het voor ons lastiger werken is. Bovendien zit je minder goed stil (ook doordat het meer pijn doet).
 • Onder invloed wordt de "drempel" ook lager, waardoor je impulsiever bent en dus meer kans op spijt achteraf hebt.
 • Mocht je medicijnen (bijv. bloedverdunners) gebruiken of allergieën hebben, vertel dit dan aan ons.
 • Zorg dat je van te voren goed gegeten en geslapen hebt, zodat je lichaam genoeg weerstand heeft (vergis je niet: je laten tatoeëren is te vergelijken met top sport).
 • Voor de minderjarige die voor het eerst "onder de naald" gaat: bedenk dat, wanneer je nog niet uitgegroeid bent, het dolfijntje na een groeistuip een heel raar staartje kan krijgen. Dit kan nog tot ± 18 jaar!! Dit is een reden voor elke zichzelf en zijn klant respecterende tatoeëerder om je te weigeren!!
 • Afhankelijk van de plaats kan het echt pijn doen, probeer je te ontspannen, denk niet aan "de naald" maar aan iets leuks, maar blijf wel goed stil zitten.

Nazorg

Een goede verzorging en persoonlijke hygiëne zijn onontbeerlijk voor een goede en vlotte genezing. De genezingstijd kan per persoon verschillen. Je krijgt van ons na het plaatsen van een tattoo of piercing een verzorgingskaart mee met daarop nazorginstructies. Verder zien wij je graag terug voor controle, voor tattoos na 6 weken en voor piercings na 2 weken.