Maori

De Maori zijn de oorspronkelijke inwoners van Nieuw-Zeeland. Voordat de Europeanen naar Nieuw-Zeeland kwamen, droegen vele, zoniet zelfs alle hoogaangeschreven Maori’s zogenaamde moko’s, een permanente versiering van het lichaam en het gezicht. Deze Maori tattoos bestaan al meer dan duizend jaar en werden oorspronkelijk geplaatst met verschillende soorten beitels, gemaakt van de botten van de albatros.

Voor de Maori staat het ontvangen van de moko voor het oversteken van een belangrijke grens, bijvoorbeeld de overgang van kind naar volwassene, en wordt begeleid door vele rituelen. De tattoo diende tevens voor de toegang van de ziel in het dodenrijk. Een niet getatoeëerde overledene vond nimmer rust.

In de Maori tattoo, die is opgebouwd uit fraaie, cirkelvormige patronen, zit een code verwerkt waaraan men de afkomst en rang van de drager herkennen kan, maar ook bijvoorbeeld de huwbaarheid, vruchtbaarheid en schoonheid

De keuze van het ontwerp was echter niet gemakkelijk. Eerst moest er beslist worden of de ontvanger de tattoo wel waard was, en het kon maanden duren voordat de familie en stamouderen het uiteindelijke ontwerp goedkeurden.

De Maori tattoo is tegenwoordig ook bij ons populair. Niet alleen de mooie patronen spreekt mensen aan, ook de eeuwenoude en betekenisvolle geschiedenis is voor velen een reden om een Maori tattoo te kiezen.

Bekende mensen met een Maori tattoo zijn onder andere Robbie Williams en Mike Tyson.